úterý 10. května 2011

Patálie v Patagonii

Ne, nejsem zase na prázdninách. Jsem v Santiagu a pracuju. Ale včera se chilská vláda měla vyslovit ke gigantickému projektu HidroAysen, který plánuje vybudování pěti obřích vodních elektráren v panenské krajině chilského jihu a získanou energii, v seismicky nejaktivnější zemi světa, vést 2300 kilometrů na sever, kde ji Chile potřebuje pro důlní těžbu. Sama otázka, zda je opravdu elektřina potřeba, je sporná, ale projekt vybudování elektráren a následně vysokovoltážního elektrického vedení šesti národními parky, jedenácti rezervacemi, 26 místmi určených jako prioritní pro zachování, 16 mokřinami a 32 soukromými chráněnými územími, je zcela skandální. Je mi jasné, že emblematický park Torres del Paine zůstane zachován, ale ostatní, nenavštěnované, ale o to krásnější a zachovanější části země to pěkně odnesou.

A ještě skandálnější je to, že byl projekt odhlasován všemi členy vládní komise, která měla zvážit vliv projektu na ekologii, jako jedním mužem. Hned po hlasování se před prezidentkým palácem začali shromažďovat lidé na protest proti projektu. I přes masivní kampaň v médiích, která tvrdila, že Chile prostě bez energie z jihu jde zcela do kytek, je stále většina populace totiž proti projektu. "Jdeme demonstrovat", řekla jsem Hvězdopravci, ale ten prohlásil, že není blázen, ježto stejně víme, jak to všechno dopadne. A měl pravdu. "Policie musela použít vodní děla, aby uklidnila situaci", napsal internetový deník Emol v domnění, že vodní děla jsou zřejmě velmi uklidňující záležitost. Mě tedy moc neuklidňují a je fakt, že jsem srab, ale vody obohacené o iritující látky, kterou chilská policie při každé manifestaci stříká do davu, se mi samotné čelit nechtělo. Přesto mě hlodalo svědomí a hlodá pořád. Navzdory totálnímu tichu, kterým chilská media obvykle komentují protesty a manifestace, se proslechlo, že manifestace byla potlačena tak násilně, že něco podobného už dlouho nikdo neviděl. Fotky nakonec uveřejnil i jeden z hlavních deníků, La Tercera.
Dnes večer konala demonstrace kousek od nás na Plaza Italia, místě, kde se Chilané shromažďují asi jako u nás lidé na Václaváku. Když jsem dorazila domů, slyšela jsem, jak to tam vře, ale než jsem se rozhoupala k odchodu, nastalo ticho. Policie zase protestům učinila přítrž, či spíš průtrž, potvrdil mi minoritní deník El Cuidadano.

A tak tu sedím a přemýšlím, co dělat. Takovéhle protestování není jen tak, říkám si, ale také si říkám, že kdyby si každý myslel podobné věci, máme ještě otrokářství. Úplně skandální je pak podle mě fakt, že dle smlouvy, kterou má Hvězdopravec s Hvězdárnou, máme prý stejně účast na všech manifestacích zakázanou, stejně jako stávkování, a za podobné prohřešky hrozí vyhazov. Mimochodem, za šíření podobných informací o smlouvě též. Že je Chile skutečně skandálně nedemokratická země? A víte, že Hvězdárna je evropská organizace? Ano, ta, co neuznala naše registrované partnerství, jako dostatečný důkaz toho, že jsme pár. Ale zpět k HidroAysenu. Co byste dělali vy?

Pokud vás zajímá více informací o projektu, odkaz je zde. Moje povídání a fotky z výletu do severní Patagonie, přesně tam, kde se má celá ta hrůza stát, jsou zde. A tohle je místo na řece Baker, které přehrada zatopí:


Nejsem mistrem velkých slov, ale z podobně nevratného zvěrstva se mi skutečně stahuje hrdlo. Obvykle se věcem dokážu smát alespoň na blogu, ale dneska mi to nejde.



13 komentářů:

  1. Terko, jde mi z toho mraz po zadech. Mam pocit, ze dilo podobnych nesmyslnych rozmeru a dopadu by zvladla odhlasovat i nase vlada. Co pak tedy cekat od te chilske!? U Hvezdarny bych si tipla, ze se jim hodi do kramu prevzit si nektera pravidla a regule, ac by si s nimi v Evrope absolutne neskrtli... Zcela jasne a zretelne si dokazu predstavit, jak se valim na brehu te reky. Ta fotka s duhou je ale tak kycovita, az bych se snad prela, zes ji domalovala ve photoshopu :)) Boji zdar, pokud neco tvuj hlas dokaze!

    OdpovědětVymazat
  2. Zapomnela jsem napsat - uz jsem tak zvykla, ze vsechno, vsecicko, je v Chile soukrome - ze Chile uz pred lety prodalo vsechny reky ruznym nadnarodnim spolecnostem, ktere jsou za tim napadem s prehradami. Elektrinu pak samozrejme chteji prodavat. A Chile jim prave povolilo stavby uskutecnit.

    Jinak na valeni by to nebylo, spis na raft, je to studene jak chilsky ocean, nebo jeste vic! Takze az ty prehrady udelaji a zjisti, ze nemuzou delat vedeni (protoze pozemky jeste nejsou volne), tak se jim to ani na to koupani hodit nebude. Duha je skutecna a byla kazdych pet minut. Jen se mi pokazdy nepodarila vyfotit!

    OdpovědětVymazat
  3. Stěžovat si v Chile asi není moc účinné, spíš bych to viděla na nějakou mezinárodní organizaci, co by to byla schopná začít šířit, Něco jako http://www.avaaz.org/en/ ti bojují za kdeco a mají dost velký rozsah. Mohla bys někam napsat? Bos.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, chápu tvoje dilema. Já v Dánsku taky nemůžu demonstrovat (teda můžu, ale nesmím mít tu smůlu, že se rozhodne policie zatýkat - a to oni rádi a často...).
    Napadlo mě totéž co komentář nade mnou. Asi bych napsala greenpeace nebo nekomu takovemu, at z toho udelaji poradny skandal:-)
    V dalsi fazi doporucuji svrhnout vladu, dosadit se na post absolutistického panovníka a anulovat rozhodnuti:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Ja myslim, ze organizace vedi, on to preci jen neni kousek nejake zemicky, ale poradny kus a Patagonie je preci jen dost znama. Navic existuji organizace, co bojuji primo za zachranu Patagonie. Jde ale o to, ze mi prijde, ze je treba vyjadrovat nesouhlas primo na ulici a masivne, jinak se nestane nic, protoze s ekologii je to tu jeste stokrat horsi nez s lidskymi pravy. Tak nevim, nevim...

    Mimochodem, to mne prekvapilo, co pises o Dansku, Zito! Ve Francii jsem mohla manifestovat, co to dalo, jediny husty policejni zasah jsem zazila pri Beaujolais v roce 2005, tj. v dobe, kdy byly ve Francii vsude nepokoje na predmestich, a v centru Grenoblu se CRS rozhodli vyklidit plynem Place aux Herbes plne opilych studentu a dalsi mladeze. Ale mozna je to ted uz vsechno jinak, od te doby, do tam maji Sarkozyho...

    OdpovědětVymazat
  6. Terezo, možná že si každý říká, že o tom všichni musí vědět a zrovna toto neřeší. Malý dotaz na správná místa nic nezkazí a uleví se, že člověk alespoň něco udělal. Tak to vidím já. Mohla bys o tom taky napsat článek do českých novin, ale to je asi málo. Ale ne nic ;-)Bos.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Terko, zkusila bych kombinaci upozornění mezinárodních organizací a hnutí + facebookovou kampaň + napsat článek a hodit fotky z demonstrací na Demotix (http://www.demotix.com/, funguje to na principu civic journalism).

    OdpovědětVymazat
  8. To je divné, napsala jsem sem před časem komentář, ale zmizel. Psala jsem, že bych zkusila kombinaci Greenpeace, vytvoření skupiny na Facebooku a poslání fotek z demonstrací na Demotix (funguje na principu civic journalism). Držím palec :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ono zmizelo vic komentaru (ty, Terka, Zita, Bos.), ale ve ctecce je stale mam :)

    OdpovědětVymazat
  10. No jo, zmizelo. Divne! Nemam s tim rozhodne nic spolecneho! Ze by HidroAysen :-)))?

    OdpovědětVymazat
  11. Hrůza! Pomoc!
    To je děs. A všechno v soukromých rukou... :-((
    Leze na mě beznaděj. Leda obří akutní zásah Greenpeace a nevím koho kdyby byl ...?

    PS Komentáře vidím, mně nezmizely.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky doufam, ze prijde nejaky zasah zvenci, podle me na tohle Chilane nestaci, ani kdyby se umanifestovali. Piñera je ale takovy narcis, ze podle me, pokud se zacne ozyvat svet, udela velke gesto, aby ho vsichno obdivovali, a tu pitomost zastavi...

    OdpovědětVymazat